Εθνικά θέματα

Η Τουρκία μιλά για σοβαρή πιθανότητα βίαιου επεισοδίου με την Ελλάδα

«Θερμό» ή καλύτερα «βίαιο» επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας προβλέπουν Τούρκοι αναλυτές για το 2019 σε μια ακόμη ένδειξη ότι η φετινή χρονιά θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη στα ελληνο-τουρκικά.

Και όταν λέμε «κρίσιμη» όχι με τη γενικότερη φιλολογική έννοια του όρου αλλά με πολύ συγκεκριμένες καταστάσεις που ακουμπούν σε ένοπλη σύρραξη των δύο χωρών.

Σύμφωνα με έκθεση του τουρκικού TRT World Research Centre Τούρκοι αναλυτές κάνουν τις δικές τους “προβλέψεις” για τα όσα είναι πιθανό να συμβούν μέσα στο 2019.

Ουσιαστικά βέβαια δεν πρόκειται για “προβλέψεις”, αλλά για συγκεκριμένες “κόκκινες” γραμμές της Άγκυρας τις οποίες και απειλεί ότι θα εφαρμόσει, με την δύναμη των όπλων.

Η «πρόβλεψη» περί «βίαιου» επεισοδίου έρχεται σε πλήρη σύμπνοια με δηλώσεις Τούρκων υπουργών (Άμυνας, Εξωτερικών) και τους γενικότερου κλίματος που καλλιεργεί η Άγκυρα.

Έτσι στις εκτιμήσεις τους αναφέρεται μεταξύ άλλων η «συμπαιγνία» Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ-Αιγύπτου, ο αγωγός East Med (ο οποίος «πονά» ιδιαίτερα την Άγκυρα) ενώ αφήνεται και ανοικτό το ενδεχόμενο εκδήλωσης ενός «βίαιου επεισοδίου» αν δεν ληφθούν βέβαια υπόψη τα συμφέροντα της Άγκυρας.

«Η ανακάλυψη αποθεμάτων φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο έχει γίνει μια πηγή έντασης στην περιοχή αυτή. Οι περιφερειακοί παίκτες προσπαθούν να αναπτύξουν παράκτια πεδία χωρίς να σκεφτούν πολύ τα συμφέροντα της Τουρκίας.

To Top